S-a sfarsit o etapa, incepe alta

Viata poate fi traita frumos.

Sunday, June 26, 2011

Va multumesc

Dragii mei prieteni,

Va multumesc pentru mesajele frumoase pe care mi le-ati trimis  cu prilejul pensionarii.
Ma despart de  voi in calitate oficiala, dar vom ramane  mereu impreuna, cel putin virtual.

Am avut o cariera didactica plina de impliniri.
M-am straduit sa-mi fac datoria  si sa educ tinerele generatii.
Mesajele primite  de la actualii si fostii mei elevi au insemnat mult pentru mine.
Sunt  o marturie ca stradania mea  nu a fost inutila.

Va indemn pe toti sa va traiti viata frumos  si sa va bucurati de toate oportunitatile pe care  vi le scoate in cale.

Momentul pensionarii inseamna , pentru mine, un nou inceput.
Sper  sa fie  tot  atat de plin de satisfactii ca si perioada pe care am trait-o in  acesti 34 de ani.

Mariana

Friday, June 24, 2011

Mirela Ardelean

A fost odată,
ca niciodată.
Aşa începe această poveste
ce nu s-a mai spus.
O poveste
despre o zână bună
care trăia în împărăţia
adolescenţilor
„care învăţau mersul pe valuri, în picioare”.
Şi toţi supuşii o preţuiau
pentru sufletul ei generos,
pentru dăruirea cu care 
îi veghea
şi pentru iubirea
ce le-o purta
şi care i se citea
pe chip
ori de câte ori aceştia
o surprindeau
cu ideile lor năstruşnice.
Şi zilele se scurgeau
la fel, una câte una,
şi zâna din povestea noastră
nu pregeta să-şi îndrume
discipolii,
făcând mereu risipă de
energie, de vorbe, de exemple,
 deschizându-le mereu
alte şi alte uşi ale împărăţiei
şi construindu-le
aripi mari,
ca să poată ajunge în zbor
şi pe alte tărâmuri.
Şi zâna nu contenea
să trebăluiască prin împărăţie,
să se risipească,
- fiecărui adolescent, o fărâmă –
până când
din ea
n-a mai rămas decât
sufletul în care închisese,
demult, generozitatea
dăruirea
şi iubirea…
Dar, într-o seară,
pe când sufletul
îşi mai trăgea şi el sufletul,
timpul – care am uitat să vă spun,
e personajul malefic
al poveştii noastre –
timpul, ziceam, a intrat
tiptil în cerdacul în care
sufletul visa,
- pentru  fiecare adolescent un vis -
şi l-a furat.
L-a pus în grabă
într-un coş împletit
şi l-a aruncat
în râul ce curgea de mii de ani
la marginea împărăţiei.
Şi a plutit sufletul aşa, o vreme,
până când, un pescar milos
a venit cu el în braţe
şi l-a aşezat în faţa unei
cetăţi, căreia ii zicea
şcoală, şi unde
s-a hotărât să rămână
pentru totdeauna.

Mirela Ardelean
16 iunie 2011

Viorica Parja

34 de ani la catedră

Pe profesoara Mariana HUDREA o ştiu de mulţi ani.  O ştiu ca pe un dascăl împătimit de profesia lui şi de copiii pe care-i educă, ca pe un educator care a promovat noul şi valorile morale, ca pe un om care n-a lăsat viaţa să treacă pe lângă ea. A luat din viaţă tot ce a fost bun, frumos şi de folos şi a dăruit din aceste comori celor din jur.
Deşi a adunat 34 de ani de muncă la catedră, entuziasmul şi implicarea au rămas la fel ca la început. Ba, aş spune că le-a înnobilat cu experienţă şi înţelepciune. Au fost calităţile pe care Mariana le-a dezvoltat şi care i-au adus multe satisfacţii profesionale şi personale.
Am fost alături de Mariana Hudrea la multe dintre activităţile şi proiectele sale, desfăşurate în şcoala în care a lucrat, la nivel de oraş sau în proiecte internaţionale. Si m-aş bucura să ştiu mulţi oameni care promovează imaginea României frumoase şi adevărate, aşa cum o face ea.
Gongul sfârşitului de an şcolar 2010/2011 la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”va însemna pentru profesoara Mariana Hudrea despărţirea oficială de şcoală. Spun oficială, fiindcă, aşa cum o cunosc eu, va rămâne cu sufletul alături de şcoală. A lucrat cu zeci de generaţii, i-au trecut prin mână mii de elevi şi sute de cadre didactice care au participat la cursurile de formare şi cărora le-a oferit  tot ce are mai bun.
“Vă sfătuiesc  pe toţi să vă dăruiţi profesiei şi familiilor voastre. Sunt doi piloni  puternici, care vă vor ajuta să treceţi peste  dificultăţile inerente pe care viaţa  vi le va scoate în cale. Făcându-vă datoria oriunde vă veţi afla,  veţi contribui ca România să iasă din situaţia dificilă pe care o traversează. Nu vă dispreţuiţi nici ţara şi nici poporul care trăieşte în ea. Noi suntem România. Noi trebuie să o facem să arate bine. Dacă noi  vom fi mai performanţi şi mai buni şi ţara va fi mai prosperă...”
Sunt cuvintele Marianei şi promisiunea că îşi va continua activitatea de educator şi după retragerea din activitatea oficială la catedră. Fiindcă Mariana Hudrea are multe idei, are proiecte în care este implicată, are energie pentru lucrurile pozitive.
Şi ce bucurie mai mare poate să fie pentru un dascăl decât aceea de a şti să vadă cu un pas înaintea altora către ce lume ne îndreptăm, să fie capabil să se adapteze noului! Fiindcă timp de 34 de ani la catedră, profesoara Mariana Hudrea a anticipat mereu noul, şi-a cultivat inteligenţa şi răbdarea, şi-a dezvoltat altruismul, empatia şi măiestria de a educa, pentru a putea culege roadele aşteptate. A fost, pentru elevii ei, dar şi pentru adulţii cu care a lucrat, asemeni unui grădinar, care ştie că o plantă iubeşte soarele, alta umbra răcoroasă. A conştientizat că fiecare elev care i-a trecut prin mână are nevoie de lumină. Căci dascălul trebuie să fie un izvor de lumină, iubire şi căldură sufletească.
 34 de ani de modelare a minţii şi personalităţii copiilor reprezintă un parcurs pe care orice om care-şi respectă profesia şi-l doreşte.
Noi îi dorim să rămână la fel de tânără în spirit, să se bucure de familie şi de viaţă, să-şi împlinească proiectele.
Viorica PÂRJA
Graiul Maramuresului
Vineri, 10 iunie 2011

Spre final...

Monday, June 20, 2011

Cristina Nedelea

Stimată doamnă profesoară şi colegă totodată,
        Tocmai mă pregăteam să vă scriu câteva rânduri, cele pe care le scrisesem pe hârtie dar nu le-am mai citit în cadrul consiliului profesoral, când am accesat blog-ul pe care aţi postat mesajele elevilor din cls a IX -a C.
        Cred că orice am spune noi, cei adulţi, nu va putea egala ceea ce mărturisesc aceşti adolescenţi.
Anul trecut când am avut ocazia să corectez lucrările din cadrul bacalaureatului şi să examinez elevi cărora le-aţi fost dirigintă, am fost plăcut surprinsă de maturitarea, căldura, afecţiunea şi emoţiile emanate de gândurile lor cu privire la cea pe care o considerau ca pe o a doua „mamă”.
Acum însă sunt uimită. Aţi petrecut doar un semestru cu aceşti copii şi aţi reuşit să îi mobilizaţi şi să le oferiţi energie şi atitudine pozitivă cât pentru o întreagă viaţă. Ce se mai poate spune? Ce altă mulţumire puteţi avea ca dascăl? Copiii aceştia sunt dovadă a împlinirii dumneavoastră ca OM şica PROFESOR totodată. Acesta era visul dumneavoastră : de a îmbina armonios lecţiile de viaţă cu cele de materia predată pentru a forma oameni echilibraţi. Iată-i! Sunt peste tot. Şi vă mulţumesc de pretutindeni pentru contribuţia dumneavoastră şi pentru tot binele pe care l-aţi făcut.
        Toţi cei care vă scriu acum gânduri bune dovedesc realitatea că sunteţi un profesor desăvârşit şi un om extraordinar, că un profesor poate şi trebuie să fie mai mult decât un mijloc de informare pentru elevi, trebuie să fie ceea ce sunteţi dumneavoastră, sau măcar să tindem spre a deveni modele pozitive pentru o generaţie greu încercată.
        Aş vrea să închei prin a vă spune că şi eu mă aflu printre aceia care învaţă repede şi cu plăcere de la cei ce au de oferit înţelepciuni.
                Am învăţat că lucrurile nu sunt doar albe sau negre. (Deşi, personal le prefer pe cele roşii). Că uneori trebuie puţină cumpătare, mici compromisuri şi privire optimistă.
        Am învăţat să fiu mai atentă la hainele pe care le port, care câteodată, citez sunt „prea colorate”. Am primit observaţiile cu umor şi cu inimă deschisă şi vă anunţ cu drag şi cu respect că mă simt foarte bine în gri, negru şi alb.
        M-aţi mai învăţat să nu mă plâng mereu de cei doi copilaşi ai mei. De obicei când cineva mă întreba la şcoală despre ei făceam o mutră disperată, spunând că îmi mânâncă zilele. (ceea ce este foarte adevărat!!!). Ei bine , o dată tot aşa ca o observaţie inocentă, mi-aţi atras atenţia că nu e prea frumos din partea mea să fiu nemulţumită de ei. Aşadar, să ştiţi că între timp copilaşii mei s-au cuminţit şi sunt cei mai superbi copii din lume. Şi asta, tot datorită dumneavoastră.
        Mulţumesc din inimă pentru prezenţa dumneavoastră la concursul pe care l-am organizat la Biblioteca Judeţeană. Aţi fost sufletul acelei acţiuni şi vă repet încă o dată ceea ce am scris pe diplomă. „Fără dumneavoastră nu ar fi fost la fel.”
        Cred că este un sentiment extrem de copleşitor să vezi că toată energia pozitivă, toate gândurile bune se întorc înmiit spre dumneavoastră. Dumneavoastră aţi fost singură şi aţi reuşit să emanaţi atâta bunătate în jur încât acum la rândul dumneavoastră sunteţi copleşită de valuri de urări de bine şi mulţumiri. Le meritaţi pe deplin! Bucuraţi-vă de ele! Dar pregătiţi-vă totodată pentru rolul de invitat de onoare la activităţile ce vor avea loc în următorii ani.
Cu respect şi multă căldură,
Cristina Nedelea

Sofia Onetiu

As dori sa ma alatur si eu tuturor celor care va felicita pentru extraordinara cariera si va multumesc pentru daruirea si efortul depus in formarea lor profesionala si dezvoltarea personala.
Ne-am cunoscut la Constanta la o instruire pe Proiecte si v-am urmarit mereu activitatea.
Am fost si eu coordonatoare le doua proiecte Comenius si in 2008 am iesit la pensie.
O pensie lunga, frumoasa si cu sanatate.
Si... o diploma
Sofia Onetiu, Resita

Alexandra Pop

A Door towards Culture

My English classes during the second semester were a bit different from what I was used to. I admit, at first I was skeptical, but in the end I realized that it was all for the best.

I remember the first time when our teacher showed us a movie about poetry. I was so impressed about what I had just seen, about the way poetry had been presented us. I could even live the lyrics that were written on the screen. It was simply wonderful!

Than there were other movies, one more interesting than the other. During those classes I learnt so much about science, literature, history, things that I would probably haven’t learnt otherwise.

The most exciting movie than I saw was ’’Hamlet’’. A story about a son trying to revenge his father’s death, a father that was the king of Denmark and who was  murdered by his own brother. Finally his death was revenged but with the cost of  Hamlet’s. I was deeply touched by this tragedy that  made me appreciate more than ever Shakespeare.

So, all I can say is that these classes have been for me a door towards culture and I feel sad that very soon they are going to be over.

Tuesday, June 14, 2011

Cristina Coman

Stimata doamna profesoara Mariana Hudrea,
 
               Vreau sa va spun ca sunteti  atat o profesoara extraordinara cat si un om minunat care pune suflet in ceea ce face si de la care am avut de invatat nenumarate lucruri. V-am admirat foarte mult pentru realizarile dumneavoastra si pentru ambitia datorita careia ati ajuns sa fiti persoana care sunteti. Sunt convinsa ca fiecare elev care a trecut pe sub mana dumneavostra nu v-a uitat niciodata asa cum nici eu nu o voi face. V-am apreciat metodele de lucru si cred ca au fost foarte eficente,astfel incat ajunsa la sfarsitul clasei a IX-a pot spune ca simt cum am progresat enorm la engleza si sunt multumita de cum am lucrat pe parcursul anului.Sunt deosebit de onorata ca am avut ocazia sa va cunosc si sa va am ca profesoara.
Va doresc numai bine,sanatate si fericire alaturi de cei dragi!
 
                                                      Cu mult respect,
                                                                  Coman Cristina clasa a IX-a C

Diana Sitar

Draga doamna profesoara,
   Tin sa va multumesc pentru ca mi-ati fost profesoara timp de un semestru. In aceste putine luni mi-ati deschis drumul spre succes prin modul dumneavoastra de predare si multitudinea de sfaturi pe care le-ati oferit cu toata dragostea. In aceste putine luni am invatat ce este responsabilitatea, autoeducarea si nu numai. Am invatat engleza, cum sa lucrez individual, cum sa avansez in formarea mea ca elev, am invatat sa invat. Consider ca aceste lucruri reprezinta cheia mea spre succes.
   Nu voi uita niciodata filmele care mi-au deschis portile spre lumea fascinanta a literaturii si anume: "How to read and understand poetry", "Dead poets society", Romeo and Juliet", "Hamlet", "Imblanzirea scorpiei" si multe altele. Prin aceste filme am reusit  sa facem un adevarat exercitiu de listening, sa cunoastem istoria englezilor, sa patrundem pentru o clipa in acele vremuri. Chiar daca uneori nu ne convenea ca dupa fiecare film vizionat sa facem cate un eseu, acest lucru ne-a ajutat foarte mult. Acum stim sa facem un eseu bun, fapt ce dovedeste ca exercitile de gramatica de acasa au fost de folos.
   Va multumesc inca o data pentru ceea ce ati facut pentru mine si pentru colegii mei. Sper sa tinem legatura in continuare. Va doresc tot binele din lume!
                                                               Cu drag, Sitar Diana, clasa a IX-a C, grupa B

Bianca Gavrilas

Draga doamna profesoara,

Iata ca a trecut si clasa a IX-a, perioada in care eram boboci. Si acum imi amintesc prima zi de liceu, cand ati venit la noi in clasa si ne-ati spus ca veti fi profesoara noastra de lb. engleza. Am fost foarte entuziasmata in acel moment, stiind ca o sa am o profesoara atat de  draguta. Incet, incet timpul s-a scurs si nu credeam ca ne vom desparti atat de devreme, deoarece toata clasa ne-am atasat atat de tare de dumneavoastra si plus ca am acumulat o gramada de cunostinte, amintiri frumoase si clipe de neuitat alaturi de dumneavoastra.
 
 Eu vreau sa va multumesc pentru tot ce ne-ati invatat in acest semestru, lucruri utile la  scoala si de viata care ne vor ramane bine intiparite in minte. Pot sa ma consider o persoana foarte norocoasa pentru ca v-am avut ca profesoara, chiar daca a fost pe o durata mai scurta de timp, deoarece dumneavoastra tot ce ne-ati invatat sunt lucruri de neuitat. Ca de exemplu: "learning to learn"una din cele 8 competente, ceea ce este foarte important, deoarece nu totdeauna poti primi totul "de-a gata" ci trebuie sa stii si cum sa inveti, mi-a mai placut ca am imbinat ora de engleza cu cea de istoria si geografia U.K si U.S.A, in acest fel imbogatindu-ne cultura generala si pregatindu-ne pentru materia de clasa a X-a. Si partea care mi-a placut mie cel mai mult: vizionarea filmelor, care a fost nu numai un moment relaxant dar si unul educativ, in acest mod perfectionandu-ne engleza, deoarece auzeam  pronuntia cuvintelor si vedeam si subtitrarea. 
Ar mai fi multe de zis, dar ii las si pe  colegii mei.
 
Ca un mesaj de ramas-bun, eu va doresc in primul rand o vacanta placuta , multa sanatate si sa ramaneti cu sufletul alaturi de noi  si pe viitor.

                                                           Cu mult drag,  
                                                              Bianca Gavrilas

Monday, June 13, 2011

Diana Oana Pop

Daca la inceput paseam nesigura si imi era frica de nou, acum, datorita doamnei profesoare Mariana Hudrea, sunt o persoana mai sigura pe mine,  mai deschisa. Pe langa faptul ca m-a ajutat sa progresez in tot ceea ce priveste limba engleza, m-a invatat cum trebuie sa imi traiesc viata frumos, sa fac sa para mai line greutatile care vor urma.
                        Personal, cred si sunt convinsa de acest lucru-ca metodele folosite la clasa de catre doamna profesoara au fost foarte utile. Ne-a invatat cum sa facem cat mai multe exercitii acasa ca sa progresam si sa devenim persoane utile si respectabile. Astfel, in timpul orelor ne ramanea mai mult timp pentru a viziona CD-uri interesante sau mari opere ale marilor scriitori ai literaturii universale. Am fost foarte incantata de aceste filme pe care , poate, nu as fi avut ocazia sa le vad. In acest semestru  in care doamna profesoara ne-a impartasit din experienta sa de viata, din cunostiintele ei bogate, am aflat o multime de lucruri noi de care in viitor voi tine cont si ma vor ajuta, cu siguranta.
                       Este foarte important sa ai un model bun de urmat in viata, asa cum ne-a spus doamna profesoara de nenumarate ori. Pentru mine, asta reprezinta: UN MODEL .  Este o persoana minunata, in care poti avea incredere, intotdeauna plina de viata si zambitoare. De multe ori, cand eram trista datorita unei note primite sau a unei intamplari neplacute, dupa ora de engleza ma trezeam zambind intotdeauna deoarece  imi transmitea din energia si entuziasmul ei. O consideram, pe langa o doamna profesoara, o pietena de nadejde care ne dadea numai sfaturi bune.
Imi pare foarte rau ca se pensioneaza dar sunt sigura ca alegerea pe care a facut-o este spre binele ei.  Atat scoala, cat si noi elevii, pierdem o persoana minunata de la care fiecare am avut cate ceva de invatat.
                       II  doresc sa aiba o viata cat mai frumoasa de acum in colo, sa fie la fel de fericita ca si pana acum si sa nu isi piarda entuziasmul. Sunt sigura ca multi oameni si copii vor mai beneficia de acum in colo de ajutorul doamnei profesoare deoarece este o persoana foarte sufletista. Poate sa fie multumita de cariera pe care a avut-o si de metodele folosite la clasa. A stiut cum sa  se apropie de noi si sa intre in inima noastra iar acum se retrage in glorie...O sa mi-o amintesc intotdeauna asa cum este si o sa pastrez cu siguranta legatura cu ea. Va doresc sa aveti succes si spor in tot ceea ce faceti si o viata cat mai fericita alaturi de familia dumneavoastra. Sper ca nu o sa ne uitati!  Va multumesc din suflet!
Cu tot respectul, Pop Diana Oana 9C

Teodora Barbus

Un alt capitol din cartea vietii e pe cale sa se sfarseasca si anume, acela in care am fost boboci si am desprins invataturi de la o multime de profesori ,printre care va aflati si dumneavoastra.
Timp de un semestru ati incercat sa ne dati si noua o buna parte din cunostintele de care dati dovada,iar noi le-am primit cu caldura.Ne-ati invatat sa folosim internetul si in scopul dezvoltarii limbii engleze, ne-ati pus multe filmulele, printre care se afla si cele mai mari capodopere ale literaturii engleze precum “Romeo si Julieta” sau “Hamlet”, filme care m-au impresonat totodata si am fost fericita ca am avut ocazia sa le vad, dar nu in ultimul rand ele erau si un exercitiu pentru noi, de pronuntie, avand ocazia de a asculta engleza veche si felul cum era ea vorbita.
Datorita dumneavoastra am fost implicati intr-o multime de proiecte.Astfel am avut ocazia de a intalni multi oameni dferiti fata de noi, dar speciali de la care am avut cate ceva de invatat si care ne-au deschis o noua portita spre viitorul nostru.
La fiecare sfarsit de ora realizam ca am mai invatat ceva nou, ca deja incepem sa ne maturizam si nu mai suntem “boboci”, ca trebuie sa ne gandim la viitorul nostrum si ca trebuie sa fim mandri de ceea ce suntem.
Sunteti o profesoara extraordinara, cu un mod de predare foarte eficient, care ar putea fi folosit de  mai multi profesori , pentru ca  da rezultate.
Imi pare foarte rau ca trebuie sa plecati, mai ales ca la toamna nu ne veti fi profesoara de Istoria Angliei si ne vor lipsi filmele dumneavoastra, dar oricum vreau sa va multumesc pentru toata dragostea de care ati dat dovada, inca din prima zi cand ati venit in clasa si ati zis “Noi,suntem profesoarele voastra de engleza!Nu am mai avut rabdare pana maine si am venit acum sa va vad!” din clipa aceea am stiut ca veti fi o profesoara foarte buna,ceea ce ati si dovedit!V-ati atasat de noi, iar noi am facut-o la fel.
Sper din tot sufletul sa mai pastrati legatura cu clasa noastra si mult succes sa aveti in continuare!

Barbus Teodora . IX C .Grupa A

Roxana Tiplea

Dragă doamnă profesoară,  ţin să vă mulţumesc în primul rând că am avut ocazia să vă cunosc deoarece pentru mine aţi fost un adevărat mentor, aţi fost stâlpul care a pus bazele cunoştinţelor mele în limba engleză, dar nu numai, aţi fost o profesoară specială pentru ca v-aţi dedicat trup şi suflet meseriei dumneavoastră şi m-aţi făcut să îndrăgesc această materie mai mult decât orice. Aşteptam cu multă bucurie orele de engleză fiindcă ştiam că vom mai primi încă o lecţie de viaţă care ne va fi folositoare mereu. De la dumneavoastră am învăţat ceva nou în fiecare oră, captându-mi atenţia în fiecare minut cu vorbele dumneavostră frumoase, glumele pe care le făceaţi uneori încercând să înveseliţi atmosfera şi cu seriozitatea de care aţi dat dovada învăţându-mă cum să învăţ, cum să-mi construiesc viitorul, şi cel mai important lucru, vă mulţumesc pentru multitudinea de cunoştinţe în limba engleză ce am primit-o de la dumneavoastră.  Am avut parte de importante exerciţii de speaking, deoarece dumneavoastră mereu puneaţi în dezbatere subiecte importante, care ne stârneau interesul şi reuşeam să gândim cu o maturitate aparte, reuşeam să lăsăm copilăriile deoparte pentru câteva momente şi să ne gândim la viitor, şi la importanţa acestuia.
În al doilea rând, doresc să vă mulţumesc pentru minunatele filme care le-am vizionat împreună deoarece am rămas profund impresionată văzând cele mai mari capodopere ale literaturii. Pentru mine „Hamlet”,  „Romeo si Julieta”, „Imblanzirea scorpiei”, „Dead Poets' Society”, dar şi celelalte filmuleţe despre istoria si dezvoltarea lumii de-a lungul timpului, au fost adevărate lecţii importante în viitorul meu, iar cu fiecare film vizualizat, simţeam cum devin mai matură, mai stăpână pe mine, îmbogăţindu-mi cunoştinţele într-un mod unic, fiindcă nu credeam vreodata că la o singură materie pot învăţa lucruri ce ţin de toate materiile pe care le studiem.
Vă mulţumesc că aţi fost alături de noi, că ne-aţi sprijinit mereu şi sper că vom rămâne mereu în inima dumneavoastră ca fiind o clasă specială şi să ştiţi că nu numai dumneavoastră v-aţi ataşat de noi, ci şi noi ne-am ataşat de dumneavoastră în aceaaşi măsură şi sper că vom ţine legătura pe viitor fiindcă ne veţi lipsi mult


Ţiplea Roxana, clasa a IX a C, grupa B

Sunday, June 12, 2011

Alexandra Tuta

Un an a trecutiar noi clasa a IX-a C vă mulțumim că ne-ați fost alături:) happy
 
Mă bucur că am avut ocazia    fiu elevă si  sunt sigură că nu sunt singura care simte  acest lucruDumneavoastră ne-ati invățat cum  invățăm si  consider că acesta este un lucru important și totodată foarte folositor pe viitor.  Pe parcursul acestui semestru am dobândit un bagaj uriaș de cunoștințe care au întregit cultura noastră generală.

Prin modul specific al dumneavoastră de predare, am reușit să facem exerciții de listening ,reading și speaking foarte eficiente. Am  reușit să înțelegem operele lui Shakespeare mai ușor prin filmele pe care ni le-ați prezentat. Gramatica nu a fost neglijată deoarece am reușit să o învățăm din cărțile de gramatică puse la dispoziție de către dumneavoastră.

 Pe lângă toate aceste minunate lucruri învățate în scopul perfecționării limbii engleze am asimilat numeroase lecții de viață foarte necesare care ne vor îndruma cu siguranță pe cele mai bune căi.

 Vă mulțumesc încă o dată că ne-ați arătat tot ce este mai frumos și mai valoros din artă. Sper ca pe parcursul celor trei ani de liceu care vor urma  să fiți mândră de noi chiar dacă nu ne veți fi alături.

Țuța Alexandra 
clasa a IX-a C , grupa B

Ioana Dunca

Se sfarseste un an, unul plin de surprize pot sa spun, a fost minunat tot ce s-a intamplat in liceu si tot ce ne-ati invatat dumneavoastra. Nu scriu acest email doar pentru a va spune parerea mea despre metodele de predare pe care le folositi si pe care sincera sa fiu le cred mai mult ca perfecte pentru elevi ,ci scriu acest email pentru a va multumi ca ne-ati fost profesoara si a va spune cat de mult ne-ati ajutat in acest inceput ale carui baze le-ati pus dumneavoastra.Pentru mine  a fost minunat ca ne-ati predat, ca am avut ocazia sa va cunosc si sa invat atat de multe lucruri extraordinare. Legatura pe care o stabiliti  cu copii este indistructibila, iar metodele de predare pe care le folositi sunt fascinante si nu numai ca invatam lucruri pe care putin le stiu, dar ne deschideti orizontul culturii si al literaturii pe care il gustam cu mult entuziasm cu totii. In final vreu sa va multumesc pentru tot ce ne-ti daruit in acest an si nu vom uita niciodata ce ne-ati invatat. Alaturi de dumneavoastra am avut ocazia sa facem cunostinta cu marile capodoapere ale culturii universale.


             Dunca Ioana, cls. a- IX- a C grupa A

Oana Pop

Eu as vrea  in mod deosebit sa va multumesc pentru toate acele lucruri minunate pe care ni le-ati spus de-a  lungul acestui semestru. Ne-ati indrumat si ne-ati ajutat mult!!! Sunt sigura ca in viitor, o sa  ne  amintim cu drag sfaturile dumneavoastra si o sa le urmam.

 Orele de engleza cu dumneavoastra sunt o placere pentru mine. Mi-ar placea sa stau si sa va ascult vorbind  la nesfarsit. Imi pare atat de rau ca o sa plecati... Atat noi, cat si liceul, pierdem o persoana minunata in urma careia nu am avut decat de castigat in tot acest timp. Ne-ati invatat cum sa muncim cu  seriozitate ca sa progresam. Eu, personal, o sa tin legatura cu dumneavoastra chiar daca nu o sa mai fiti in scoala.

In ceea ce priveste teza, astept cu nerabdare sa vad care este rezultatul muncii mele din acest an. Trebuie sa recunosc, ca, pana sa vin la liceu, nu ma prea descurcam cu engleza. tot ce am invatat a fost pe cont propriu deoarece in generala, faceam engleza cu domnul profesor de educatie fizica, care, nefiind de specialitate.... nu prea a avut ce sa ne invete. Totusi simt ca am progresat, si o sa muncesc in continuare pentru ca mai am inca multe de invatat.
Va multumesc inca odata pentru tot !          

Oana ,clasa a IX-aC
13 mai 2011

Adi Chimsac

Marii scriitori ai literaturii raman intotdeauna nemuritori datorita operelor proprii remarcabile transpuse in filme, carti sau teatru , opere ce de fiecare data , indiferent de modul de transpunere, impresioneaza cititorul sau spectatorul si-l plaseaza pe un drum de initiere de la un simplu neofit spre un om polivalent.
    Consider ca ecranizarile prezentate (Hamlet , Romeo si Julieta, Imblanzirea scorpiei) au constituit o metoda clara de a descoperi personalitati si situatii diferite in care noi poate ne-am regasit in cotidian. Am calatorit astfel in lumi eclatante, in medii culturale diverse, am putut admira renumitele scene ale lui William Shakespeare, ne-am descoperit pe noi , am calatorit realmente "cu" si  "prin" sinele nostru...
    Abordarea acestor teme pretentioase probabil pentru varsta noastra intr-un mod original si plin de culoare denota cu siguranta tactul pedagogic al doamnei profesoare. Informatia vasta atasata de imagine a reusit sa ne impresioneze pe fiecare dintre noi si in mod cert ne-a facut sa intelegem ca operele viabile ale marilor scriitori raman perene in spatiu si timp indiferent de evolutia omului. Am putut astfel reflecta asupra modelelor de personaje literare in lumea de cuvinte si dincolo de ea. Sub aspect general s-ar putea afirma ca nu exista un nemuritor genuin, insa aceste opere demonstreaza cu siguranta ca exista nemuritori "din hartie", exista personaje ce raman adevarate simboluri.( Romeo si Julieta, Hamlet etc.).
    Ecranizarile prezentate au reflectat dorinta dumneavoastra de a ne atrage spre literatura, arta si filmele de calitate, au constituit un indemn spre cunoasterea adevaratelor valori , un indemn spre evolutia de la mediocritate la cunoastere desavarsita.
    Pe langa bogatia ideatica, culturala si artistica a acestor ecranizari , noi ne-am putut dezvolta de asemenea si capacitatea de a asculta texte vechi si autentice in limba engleza, astfel aceste filme au constituit cu siguranta un exercitiu de "listening", respectiv "reading".

Adi Chimsac , clasa a IX-a "C"

Diana Maria Pop

Cu siguranţă, acest an a fost plin de surprize şi aleg să scriu acest eseu în limba română deoarece îmi doresc să mă fac bine înţeleasă. 

Mărturisesc că mă aşteptam la multe experienţe noi, dar niciodată nu mi-am imaginat că vom viziona filme în timpul orelor de engleză. Ba mai mult: până să văd aceste filme, nu credeam că o poveste mă poate influenţa atât de mult.

Dumneavoastră nu ne-aţi prezentat doar o simplă ecranizare a unui celebru scriitor, ci aţi atins un punct al atenţiei noastre pe care puţine persoane îl pot cuceri. Ne-aţi făcut să ne conştientizăm propriile forţe şi modul în care putem profita de pe urma lor. Ne-aţi deschis uşile către o lume universală, bogată, plină de cultură şi tradiţii. 

Sunt de părere că, la început, fiecare om are nevoie de îndrumare, de un impuls dat de un mentor, care să îl ambiţioneze mai apoi să cerceteze prin forţele proprii moştenirea lăsată de sute de ani. Cu respect vă spun că dumneavoastră aţi jucat acest rol în viaţa noastră, încă timpurie, de liceeni, motiv pentru care ar trebui să vă simţiţi mândră pentru ceea ce aţi realizat până acum. 

De asemenea, aş dori să adaug faptul că sunteţi o luptătoare, lucru ce ne-a influențat foarte mult. Aţi fost criticată pentru metodele aplicate, iar dumneavoastră v-aţi păstrat şi susţinut ideile originale, cerând părerea noastră, a celor care v-au probat metodele (active de predare).

Indiferent de rezultatul studiului pe care îl veţi face, să ştiţi că aţi schimbat... mi-aţi schimbat percepţia despre munca pe care trebuie să o depun pentru a ajunge unde doresc. Datorită acestui an în care mi-aţi fost profesoară,  sunt mai conştientă ca niciodată că studiul individual şi autoeducarea sunt cheia către o carieră împlinită şi, drept urmare, o viaţă plină de cultură.

Diana Maria Pop, grupa B

Saturday, June 11, 2011

Festivitatea de pensionare









Cristina Barna



STIMATA DOAMNA PROFESOARA  MARIANA HUDREA,

Ce zi frumoasa ati avut azi! Si eu imi doresc una la fel dupa o cariera la fel de frumoasa si plina de realizari ca si a dumneavoastra!
As vrea sa va adresez cateva cuvinte care poate nu sunt destul de cuprinzatoare, dar pe care vi le spun din suflet.

O cariera in invatamant este cea mai frumoasa cariera posibila  pentru ca “ to teach is to touch a life forever” si cate vieti nu au fost miscate si indrumate cu caldura si daruire si mai ales cator elevi nu le-ati  insuflat avantul spre succes si perspective largi si care nu v-au uitat caci nu aveau cum. Energica, puternica, optimista, dornica de nou, deschisa spre modern si pretentioasa cu propria persoana nu ati cazut niciodata in derizoriu sau in desuetitudine, ci mereu v-ati reinventat.

Sunteti un model prin felul cum v-ati valorificat potentialul pentru ca si acum in pragul despartirii de scoala sa fiti atat de in pas cu tot ce e nou in materie de predare, cum multi profesori nici nu stiu daca vor reusi sa fie sau sa cunoasca vreodata. Oare cati profesori si-au impartasit experienta de la catedra colegilor care au avut nevoie? Generoasa  mi-ati  oferit o parte din sufletul dumneavoastra de profesoara si va multumesc foarte mult. Gestul pe care v-ati oferit sa-l faceti este de o mare noblete. Sunteti o persoana deosebita si cu un suflet mare!
Sa va dea Dumnezeu in continuare ocazii de a va arata daruirea si bunatatea sufleteasca fata de copii, nepoti, stranepoti.

Mie nici acum nu-mi vine sa cred ca am fost colega dumneavoastra in acest an in sensul ca m-am simtit foarte onorata. Intotdeauna v-am privit cu admiratie, inca de pe vremea cand eram eleva liceului "Mihai Eminescu" si nu mi-am imaginat ca voi fi colega dumneavoastra sau ca vom interactiona in vreun fel pentru ca eu eram prea mica si dumneavoastra prea mare, dar se pare ca in viata asta imposibilul devine posibil atunci cand conditiile sunt indeplinite.

Felicitari pentru intreaga dumneavoastra activitate didactica!!!

 Si acum o dedicatie :
Frank Sinatra, My Way

Cu multa stima,
Cristina Barna

Laura Szebeni

Draga doamna profesoara,
ati spus ca nu doriti discurs la petrecere...si nici nu as fi fost capabila sa tin vreun discurs...dar simt nevoia sa va spun cateva cuvinte macar pe aceasta cale. Eu pana acum nici nu am procesat bine informatia ca urmeaza sa iesiti la pensie, de aceea nici nu am avut nicio reactie...pur si simplu pentru mine notiunile "dna profesoara Hudrea" si "pensie" mi se par contradictorii! E greu sa faci legatura intre o persoana plina de viata, activa si energica precum dvs. si cuvantul "pensie". Ma simt trista vazand cum in jurul meu, rand e rand, fostii mei profesori, care imi erau sprijin moral prin simpla lor prezenta in cancelarie, parasesc liceul. Desigur ca fiind alegerea dumneavoastra, luata in deplina cunostinta de cauza, ca intotdeauna, ma bucur pentru dvs, dar nu-mi pot reprima un sentiment de tristete la gandul ca in anii urmatori nu voi mai fi colega cu o sursa inepuizabila de optimism, entuziasm, energie, dragoste de profesie. Chiar daca unii mai "obositi" si inclinati spre pesimism va considerau uneori "obositoare" pentru mine ati fost mereu o sursa de inspiratie si cateodata chiar si motiv de invidie (nu intr-un sens negativ, desigur) pentru nesecata dumneavoastra putere de lucru si vointa. Pentru mine si sunt convinsa ca si pentru nenumarati altii ati fost si sunteti un model demn de urmat si o persoana placuta si generoasa, intotdeauna dornica sa-si impartaseasca experienta, cunostintele, sa ajute si sa indrume. Nu v-am zis aceste lucruri direct pentru ca, in ciuda aparentelor, sunt foarte emotiva. Cu emotie va scriu si acum si sa stiti ca nu veti scapa de mine, voi pastra legatura cu dvs. si voi indrazni sa va cer cate un sfat de cate ori voi avea nevoie. Iar daca, activa cum va stiu, veti demara noi proiecte, sa stiti ca puteti conta oricand pe mine.
                                                              Cu mult drag,
                                                                                 Laura Szebeni

Fiameta Fancsali

 Sta in puterea noastra sa ne cladim armonios ruta vietii, de aceea tin sa va felicit pentru tot ceea ce ati realizat pana in prezent, chiar daca va cunosc doar de 9 luni. 
               Ma bucur nespus ca am avut ocazia sa cunosc un suflet deschis, o personalitate simpla si armonioasa, un om care a facut primele luni de liceu atat de placute. Va cunosc de putin timp, dar m-ati ajutat poate mai mult decat ar face-o doi prieteni intr-o viata intreaga, si va multumesc pentru asta! Cand ma voi gandi la primele zile de liceu, inevitabil imi voi aduce aminte de zambetul d-voastra care se implementa si pe fetele noastre, vorbele calde si pofta de viata! Sunt milioane de cuvinte pe care as fi vrut sa le scriu, insa cred ca magicul cuvant pe care l-am si spus -Multumesc- pentru mine este unul sincer si suficient.
               Va doresc mult succes in continuare, o viata superba si indelungata! Thanks for being so you! Helpful, hopeful, cheerful!
               
                                                                                                                                                                                                                   Fiameta Fancsali

Andreea Bindea

Multumim ca ati fost alaturi de noi si ca ne-ati impartasit cunostintele si experientele dumneavoastra. Ati facut din multi dintre noi oameni responsabili, ne-ati ajutat sa vedem dincolo de aparente, ne-ati ajutat sa invatam care ne sunt prioritatile si am ajuns sa stim sa apreciem munca. 
Va multumesc personal pentru tot ceea ce ati facut pentru mine si pentru ca ati avut incredere in mine. Recunosc faptul ca ati avut un rol important in dezvoltarea si maturizarea mea. Sunt convinsa ca elevii/studentii va vor pastra mereu in inima si stiu ca acest lucru inseamna enorm pentru dumneavoastra.

Va doresc tot binele din lume si sper ca ne vom mai intalni in viitorul apropiat. 

Felicitari absolventilor de clasa a 12-a care astazi trec pragul unei perioade foarte importante din dezvoltarea lor ca indivizi. Veti vedea ca universitatea are si ea rolul ei schimbator, ca sa zic asa, si veti realiza peste un an de zile ca nu mai este totul ce a fost, ca depinde de voi cum va veti trai viata de acum incolo. Aveti grija pentru ce facultate optati, si nu faceti ceva doar de dragul de a o face. Este foarte important sa ai, pe viitor, o meserie care sa te incante si sa te satisfaca pe toate planurile, atat profesional cat si financiar. 

Multa bafta la examene si dati tot ce aveti mai bun din voi. 

Andreea Bindea

Bogdan Farcasan

Eu personal am fost foarte incantat de modul dumneavoastra de predare.
Am invatat foarte multe lucruri  in primul semestru si stiu sigur ca o sa imi fie de ajutor pe mai departe.
Va doresc multa sanatate si o viata plina de surprize.
Bogdan Farcasan 9C

Dora Ghita

Dear Teacher,

Am  putin timp sa va scriu cateva cuvinte.

Imediat inchei anul II de facultate si nu imi vine sa cred ca a trecut timpul atat de repede. Am facut tot ce mi-a stat in puteri sa fiu cea mai buna si se pare ca pana acum am reusit.

Ma simt multumita ca munca mea de aproape 2 ani da roade insfarsit. Proiectul de care ma apucasem in anul I, fara sa stiu cu ce ma confrunt si de multe ori am vrut sa renunt, prinde contur si nu mai este important doar pentru mine acum, ci si pentru Universitate.

Saptamana viitoare este sesiunea de comunicari stiintifice. Profesorul coordonator are incredere ca voi lua si anul acesta locul 1, un profesor care a devenit un prieten bun pentru mine, m-a ajutat ori de cate ori i-am cerut ajutorul si m-a sprijinit si m-a motivat la fiecare pas facut.

Studiul meu a dezvaluit ceva inedit, un meteorit cazut in apropiere acum mult timp, un meteorit din care am gasit si un fragment mic. Profesorii universitari care predau la grupa noastra au fost foarte sceptici la inceput cu privire la aceasta problema insa acum vad cum incetul cu incetul accepta aceasta posibilitate.

Pentru mine este ceva special pentru ca la noi s-a studiat subiectul "meteoriti" mai putin. Am citit foarte mult, am studiat, m-am pregatit si am constatat cu uimire ca si profesorii cu care colaborez invata odata cu mine.

Am avut ocazia sa cunosc oameni minunati, sa invat lucruri extraordinare si sa gasesc ceva inedit intr-un loc aproape banal, uitat de oameni, lipsit de importanta.

Exista posibilitatea sa colaborez cu cei de la National Geographic Romania. Ei se ocupa de astfel de proiecte si au acces la analize si studii la care eu nu am. Odata publicata lucrarea voi lua legatura cu ei si sper sa reusesc sa obtin o colaborare. Ar fi minunat!

Desi a durat mult timp, sunt foarte multumita ca munca mea da roade. Nu am renuntat nici o clipa, oricat de greu a fost si dvs. m-ati invatat cum sa fac asta. Daca nu as fi avut incredere ca am sa reusesc, nu continuam.
Pentru asta va multumesc.

Desi a trecut mult timp de cand am terminat liceul, ceea ce ati investit in mine da roade si acum. O mare parte din succesul meu vi-l datorez dvs.

Cu mult mult drag,
Dora Ghita

Lia Hoban

 Doamna profesoară,

Sunt Lia Hoban, absolventă a promoţiei 2009 şi mărturisesc că vă scriu cu drag şi emoţie câteva dintre gândurile mele.
Acum sunt studentă, însă nu de mult eram şi eu a dumneavoastră elevă. Orele de engleză petrecute în prezenţa dumneavoastră au fost dintre cele mai roditoare şi de fiecare dată aţi reuşit să ne transmiteţi atât mie, cât şi colegilor mei o mare parte din experienţă dumneavoastră ca şi cadru didactic, însă îndeosebi ca persoană şi ca om de succes. De multe ori observam cum în spatele evenimentelor pe care ni le relataţi se ascundea figura unui om fericit,  împlinit şi mulţumit pentru ceea ce a reuşit în viaţă. Mai presus de toate, am învăţat că viaţa este o continuă dezvoltare, atât profesională, cât şi personală şi că niciodată nu putem să ne oprim din a învăţa mai mult şi mai mult.

    Vă mulţumesc frumos pentru aprecierea primită din partea dumneavoastră şi pentru încurajările de care am avut parte de fiecare dată şi la fiecare oră. Vă mulţumesc în numele colegilor mei pentru primirea atât de specială de care am avut parte atunci când am fost cu serenada la dumneavastră. Acela a fost un moment unic şi mi-am dat seama încă o dată că locul dumneavoastră este printre elevi, că dumneavoastră aţi fost şi sunteţi pentru acei tineri ce au nevoie de sprijin pentru a se putea ghida pe trasee de dezvoltare cât mai măreţe şi sublime.

Vă mulţumesc din suflet!

Cu drag şi admiraţie, a dumneavoastră fostă elevă,

 Lia Hoban

Cristina Surducan

As dori sa ma alatur si eu tuturor celor care va felicita pentru extraordinara cariera si va multumesc pentru daruirea si efortul depus in formarea lor profesionala si dezvoltarea personala.
 Desi nu am  avut prilejul de a va avea ca si profesor la clasa, in putinul timp petrecut impreuna ati reusit sa imi oferiti cea mai frumoasa si de neuitat experienta. Increderea pe care mi-ati acordat-o a insemnat pentru mine un pas inspre dezvoltarea increderii personale si a stimei de sine. Pentru mine veti fi mereu persoana care mi-a deschis orizonturile dezvoltarii culturale si intreetnice, persoana datorita careia am invatat ca aparentele inseala.
Asemenea mie, sunt convinsa ca intregile generatii de elevi/studenti la formarea carora ati participat, va doresc multa sanatate si putere de munca pentru a va continua activitatea de formare si dincolo de zidurile scolii.

Va doresc numai bine!

Cristina Surducan

Bianca Daniela Filip

Stimata Doamna Profesoara,

Vreau sa va spun inainte de toate ca sunt mandra ca am absolvit Colegiul Mihai Eminescu. De asemenea, sunt onorata ca ati fost profesoara mea . 
Iar acum cand un sezon din viata dvs se afla la final, sunt convinsa ca un altul si mai plin de impliniri va sta in fata.
Imi amintesc cu drag orele in care ne-ati invatat ce inseamna succesul si cum il putem dobandi, si ca doar de noi depinde lucrul acesta. Dar nu voi uita niciodata celebra fraza " How are you feeling today, my dear students?"si felul in care ati incercat sa nu ne simtim constransi de parinti pentru a veni la scoala. Ne-ati invatat ca in scoala se dezvolta adevaratul spirit de competitie si colaborare cu cei din jurul nostru ! 
Ma bucur sa va stiu implinita si sunt convinsa ca inca mai aveti multe de oferit oamenilor pe care ii veti intalni de acum incolo ! 
Ati fost singura profesoara care practic ne-a invatat sa credem cu tarie in fortele noastre si sa facem totul pentru a fi diferiti fata de restul .

In final, va doresc multa sanatate si multe binecuvantari ! 

 Cu drag,
Filip Bianca-Daniela( fosta absolventa a Colegiului National Mihai Eminescu; promotia 2008-2009,Fosta  Clasa a XIIa E)

Scrisoarea unui dascal catre elevii sai....

Oanta Crista, 9C

Se încheie un capitol ..dar începe un altul...unii plâng ..alții rad...unii au regrete ..alții gânduri calde de pentru viitor...
E trist când o persoana pune capăt unei cariere dar e totodată frumos pentru ca aceea persoana va rămâne mereu in inimile acelor minți agere care i-au trecut prin fata ochilor si care au avut ocazia de a învăța de la ea ...
Doamna profesoara va mulțumesc, va mulțumim,noi clasa a IX-a C pentru tot ce ați făcut pentru noi , dar in special pentru faptul ca ne-ați învățat cum să învățăm, ne-ați prezentat lucruri minunate precum superbele operele ale lui Shakespeare, care din punctul meu de vedere au fost minunate si am putut învăța foarte mult din ele, nu doar istorie ci si arta Mi-a plăcut îndeosebi Romeo si Julieta, povestea tragica a unei iubiri interzise , dar nici Hamlet si Îmblânzirea scorpiei nu sunt mai prejos,dar si acele CD-uri despre cultura si civilizația lumii,marile descoperiri si arta...
Deși va-ti concentrat atenția la clasa pe exerciții de reading, speaking, îndeosebi dar si listening ne-ați îndrumat in domeniul gramaticii dându-ne acea carte de exerciții foarte complexă.
 Sincer ..eu am avut foarte multe de învățat de la dumneavoastră şi doresc să va spun ca m-au bucurat foarte tare filmele şi CD-urile pe care ni le-ați prezentat.
Va mulțumesc încă o dată.
Oanţa Crista a IX-a C grupa B

Catalin Blidar 9C

Doamna profesoara, doresc  sa va multumesc  pentru efortul depus pentru noi si pentru toate lucrurile invatate, care sunt bazele in viata noastra si fara de care nu vom putea ajunge cat mai sus.
Ma bucur ca am avut ocazia sa fac engleza cu dumneavoastra, mai ales ca ati fost profesoara unei matusi de-a mele, care numai lucruri bune mi-a spus despre dumneavoastra.

Blidar Catalin, Clasa a IXa C Grupa A