S-a sfarsit o etapa, incepe alta

Viata poate fi traita frumos.

Friday, June 24, 2011

Viorica Parja

34 de ani la catedră

Pe profesoara Mariana HUDREA o ştiu de mulţi ani.  O ştiu ca pe un dascăl împătimit de profesia lui şi de copiii pe care-i educă, ca pe un educator care a promovat noul şi valorile morale, ca pe un om care n-a lăsat viaţa să treacă pe lângă ea. A luat din viaţă tot ce a fost bun, frumos şi de folos şi a dăruit din aceste comori celor din jur.
Deşi a adunat 34 de ani de muncă la catedră, entuziasmul şi implicarea au rămas la fel ca la început. Ba, aş spune că le-a înnobilat cu experienţă şi înţelepciune. Au fost calităţile pe care Mariana le-a dezvoltat şi care i-au adus multe satisfacţii profesionale şi personale.
Am fost alături de Mariana Hudrea la multe dintre activităţile şi proiectele sale, desfăşurate în şcoala în care a lucrat, la nivel de oraş sau în proiecte internaţionale. Si m-aş bucura să ştiu mulţi oameni care promovează imaginea României frumoase şi adevărate, aşa cum o face ea.
Gongul sfârşitului de an şcolar 2010/2011 la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”va însemna pentru profesoara Mariana Hudrea despărţirea oficială de şcoală. Spun oficială, fiindcă, aşa cum o cunosc eu, va rămâne cu sufletul alături de şcoală. A lucrat cu zeci de generaţii, i-au trecut prin mână mii de elevi şi sute de cadre didactice care au participat la cursurile de formare şi cărora le-a oferit  tot ce are mai bun.
“Vă sfătuiesc  pe toţi să vă dăruiţi profesiei şi familiilor voastre. Sunt doi piloni  puternici, care vă vor ajuta să treceţi peste  dificultăţile inerente pe care viaţa  vi le va scoate în cale. Făcându-vă datoria oriunde vă veţi afla,  veţi contribui ca România să iasă din situaţia dificilă pe care o traversează. Nu vă dispreţuiţi nici ţara şi nici poporul care trăieşte în ea. Noi suntem România. Noi trebuie să o facem să arate bine. Dacă noi  vom fi mai performanţi şi mai buni şi ţara va fi mai prosperă...”
Sunt cuvintele Marianei şi promisiunea că îşi va continua activitatea de educator şi după retragerea din activitatea oficială la catedră. Fiindcă Mariana Hudrea are multe idei, are proiecte în care este implicată, are energie pentru lucrurile pozitive.
Şi ce bucurie mai mare poate să fie pentru un dascăl decât aceea de a şti să vadă cu un pas înaintea altora către ce lume ne îndreptăm, să fie capabil să se adapteze noului! Fiindcă timp de 34 de ani la catedră, profesoara Mariana Hudrea a anticipat mereu noul, şi-a cultivat inteligenţa şi răbdarea, şi-a dezvoltat altruismul, empatia şi măiestria de a educa, pentru a putea culege roadele aşteptate. A fost, pentru elevii ei, dar şi pentru adulţii cu care a lucrat, asemeni unui grădinar, care ştie că o plantă iubeşte soarele, alta umbra răcoroasă. A conştientizat că fiecare elev care i-a trecut prin mână are nevoie de lumină. Căci dascălul trebuie să fie un izvor de lumină, iubire şi căldură sufletească.
 34 de ani de modelare a minţii şi personalităţii copiilor reprezintă un parcurs pe care orice om care-şi respectă profesia şi-l doreşte.
Noi îi dorim să rămână la fel de tânără în spirit, să se bucure de familie şi de viaţă, să-şi împlinească proiectele.
Viorica PÂRJA
Graiul Maramuresului
Vineri, 10 iunie 2011

No comments:

Post a Comment